Holcim Foundation
Media

Article

Designing from end to beginning

Constructing high-quality buildings with salvaged materials

This Holcim Awards winner shows how to turn design processes upside-down in favour of circular construction. Architects baubüro in situ and partners salvaged most of the components in this high-quality building conversion from demolition sites.

Winterthur was once one of Switzerland’s bustling industrial hubs. The city’s factories were converted into cinemas, high-end loft apartments and offices after the manufacturing sector declined. This building conversion constructed in a storage yard that was abandoned since the 1980s is next to the main train station.

A20EUgoCH-gl-01.pngInvestor-driven sustainability

The Abendrot Foundation pension fund acquired the site in 2009. Its sustainability-driven investments favour real estate that is built and managed with as few pollutants and least environmental impact possible. With the aim to preserve all buildings on the site, Swiss architectural firm baubüro in situ and their partners have adapted the old building fabric rather than demolish and start again.

Starting with salvaged materials

Building K.118 was one of the last sub-projects on the site. The project team established the ambitious vision to use only materials salvaged from demolished buildings in the conversion and extension. This reverses conventional planning. Instead of creating a design and then specifying materials to build it, they created a materials catalogue and then the design takes form as it makes use of the available building components.

The architects had to evaluate the condition of materials, their sustainability and embodied energy – and unlike new products, data was not readily available. The Abendrot Foundation fully supported the architects’ vision, but also required the recycled building not to exceed the cost of a new building.

A20EURgoCH-02.jpgReducing carbon emissions

Designing a building from recycled components needs a great deal of labour, which is very costly in Switzerland. But, with full commitment to the process, the team achieved a 60% carbon emission reduction (around 500 tons) – and all within budget, and on schedule.

Read the full interview:

“Next again and again” in Sixth Holcim Awards

Last Updated: April 11, 2022
Article Details
Location
Winterthur, Switzerland
Related Information
Article
Related Video
Extending the Cycle in Switzerland – Author Comment
Extending the Cycle in Switzerland – Author Comment

Author comment by Barbara Buser, Architect, baubüro in situ, Basel, Switzerland on Extending the Cycle in Switzerland – …

Related Video
Extending the Cycle in Switzerland – Project Overview
Extending the Cycle in Switzerland – Project Overview

A building repurposing and extension in Winterthur exemplifies how design processes can be turned upside-down in favor …

Holcim Foundation
 
     

Search Help

Our website search engine covers the web pages including project descriptions and expert profiles, PDFs, images and videos on the Holcim Foundation website. To improve your search results, here are some tips:

Basic search

Our search defaults to term-pairing AND. If you search sustainable construction - then the search engine will look for any items containing sustainable AND construction

Union

photovoltaic OR solar

Looks for either word

Nesting

(clay OR mud) AND (school OR university)

Combine alternative terms for more specific searching

Subtraction

geothermal -heating

Excludes a term from results, automatically ANDs other terms listed

Phrases

"zero carbon"

Use quotation marks to search for a specific phrase or combination

Wildcards (one or more characters)

archit*

Asterisk (*) matches any word or phrase - so archit* will find architect, architecture, architectural as well as architrave