Stabilized earth visitors’ center

  • 1 / 15

    Project update 2011 - "Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": Mapungubwe draws visitors along a path that moves through the museum and into the landscape to better explain a culture and its context.

  • 2 / 15

    Project update 2011 - "Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": Mapungubwe Interpretive Center reflects the natural landscape in its materials and the cultural landscape in its form.

  • 3 / 15

    Project update 2011 - "Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": High thermal mass passively cools the space during the day and radiates accumulated heat at night.

  • 4 / 15

    Project update 2011 - "Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": The introduction of stabilized earth manufacturing using a manual press is suitable for establishing entrepreneurs with start-up costs in the micro-credit bracket.

  • 5 / 15

    (l-r): Jury members Rachid Benmokhtar Benabdellah and Nina Maritz present a Holcim Awards Acknowledgement prize 2008 for "Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa" to Peter Rich.

  • 6 / 15

    Project entry 2008 Africa Middle East - " Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": Mapungubwe Interpretive Center reflects the natural landscape in its materials and the cultural landscape in its form.

  • 7 / 15

    Project entry 2008 Africa Middle East - " Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": Pools reflect sun and cool air.

  • 8 / 15

    Project entry 2008 Africa Middle East - " Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": People gather in the theater.

  • 9 / 15

    Project entry 2008 Africa Middle East - " Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": The park headquarters is striking.

  • 10 / 15

    Project entry 2008 Africa Middle East - " Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": Materials draw from the land.

  • 11 / 15

    Project entry 2008 Africa Middle East - " Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": Visitors enter through trees.

  • 12 / 15

    Project entry 2008 Africa Middle East - " Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": Workmen make earthen tiles.

  • 13 / 15

    Project entry 2008 Africa Middle East - " Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": Tile vault has little formwork.

  • 14 / 15

    Project entry 2008 Africa Middle East - " Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": Masonry vaults temper heat.

  • 15 / 15

    Project entry 2008 Africa Middle East - " Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, South Africa": Mapungubwe draws visitors along a path that moves through the museum and into the landscape to better explain a culture and its context.

  • Awards Acknowledgement prize 2008–2009 Middle East Africa

This project for Mapungubwe National Park was completed in 2009 and builds relationships amongst people as well as between people and the environment. The building’s form uses materials and techniques which reflect the landscape and cultural traditions of the place. The innovative construction uses stabilized earth tiles in a system of lightweight vaulted spaces.

By Peter Rich - Peter Rich Architects, Johannesburg, South Africa and

Ideas: Embodied Carbon , Economic & Social Empowerment , Responsibly Sourced Materials

The Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park was completed in 2009 and builds relationships amongst people as well as between people and the environment.

The building’s form uses materials and techniques which reflect the landscape and cultural traditions of the place. The innovative construction uses stabilized earth tiles in a system of lightweight vaulted spaces.

Stabilized earth visitors’ center

Project authors

Project updates